Dr. Hilde Vrancken deelt haar expertise over de weg naar optimale spierontwikkeling bij paarden.

In dit artikel delen we de kennis van een gerenommeerd expert in o.a. voeding en spijsvertering. Dr. Hilde Vrancken, internationaal onafhankelijk consultant in paardengezondheid, heeft als missie de paardensport te verduurzamen. Het is voor Actifyt een eer om met haar samen te mogen werken aan een betere wereld vol blije, gezonde en fitte paarden. Veel leesplezier!

Het goed functioneren van de spieren is voor elk paard van groot belang.

Een paard met een goede spieropbouw zal makkelijker bewegen en meer uithoudingsvermogen hebben. Zowel ruiter als paard zullen daardoor meer plezier in het werk hebben.

Een paard kan geen goede spieren opbouwen en behouden zonder de noodzakelijke ingrediënten om ze te maken, ze van brandstof te voorzien en ze te behouden.

Eiwit

Spieren bestaan uit spiervezels die opgebouwd zijn uit eiwitten. Het rantsoen heeft dus een adequaat eiwitgehalte nodig met daarin voldoende essentiële aminozuren, de building blocks voor de eiwitten waaruit de spiervezels zijn opgebouwd.

Brandstof

Er is meer nodig voor spieropbouw dan hoogwaardig eiwit. Voor een goede spierfunctie is veel energie nodig. Het maakt niet uit hoeveel eiwit je voert, als de energievoorziening beperkt is, kan het paard geen spieren opbouwen.

Spierbundels bestaan uit verschillende types spiervezels. Het verschil zit in de soort energie die ze gebruiken en de manier waarop ze de aangeboden brandstof in energie gaan omzetten. Bij de verbranding van glucose krijgt de spiervezel snel energie, bij de verbranding van vet komt de energie langzamer vrij, maar voor een langere periode.

De laatste energiebron voor de spier is het reservepakketje glycogeen dat in de spiercel ligt opgeslagen. Dit levert zeer beperkt supersnel energie. Paarden halen deze energie uit zetmeel en suikers, vetten en vezels. In de dunne darm zorgen enzymen voor vertering van zetmeel en suikers, met als resultaat opname van glucose in het bloed. Enzymen en gal uit de lever helpen bij de vetvertering. Fermentatie van vezels gebeurt in de dikke darm en heeft als eindresultaat productie van vluchtige vetzurenbelangrijke energieleveranciers voor het paard. Om dit proces optimaal te ondersteunen rekenen we op een uitgebreide darmflora.

Antioxidanten

Werkende spieren produceren vrije radicalen, die bijdragen tot onder meer spiervermoeidheid, spierschade en ontstekingen. Voldoende hoge toevoegingen van antioxidanten om deze vrije radicalen te neutraliseren is dan ook essentieel, maar we mogen hierin niet overdrijven door constant hoge doseringen antioxidanten aan het dieet toe te voegen. De natuur is niet dom en de vrije radicalen hebben een functie: het zijn signaalmoleculen die het lichaam vragen om meer spieren aan te maken. Te veel antioxidanten kunnen aldus spierafbraak veroorzaken.

Vitaminen & mineralen

Het zou ons te ver leiden om in dit artikel uitvoerig op de ganse vitaminen- en mineralenhuishouding in te gaan, maar adequate toevoeging van een gebalanceerd vitaminen-mineralen complex is cruciaal voor zenuwfunctie, eiwitmetabolisme, spiercontractie en -relaxatie en dragen aldus bij tot goede spieropbouw en herstel.

Training

Je kan geen verbetering van de spiermassa verwachten zonder training want zonder stimulatie is er geen groei. ‘Use it or lose it’ is zeker van toepassing op spierweefsel!

Tijdens een intensief wedstrijdprogramma, bij revalidatie na een blessure of bij het opleiden van jonge paarden kan een gerichte aanvulling met een voldoende hoge concentratie van werkzame ingrediënten ter ondersteuning van spierontwikkeling, behoud of herstel zeker nuttig zijn.

← Older Post Newer Post →

Blog

RSS

Interview met Géraldine Vandevenne - Equibitfit

Hallo Géraldine! Kun je jezelf even kort voorstellen en iets vertellen over je achtergrond en expertise als bit & bridle fitter voor paarden? “In mijn...

Read more

Hittemanagement voor paardeneigenaren: zo houd je je paard comfortabel tijdens de warmste dagen van het jaar.

In dit artikel bespreken we hoe een paard zijn lichaam afkoelt, hoe een paard zweet, hoe je hittestress kunt herkennen, welke maatregelen je kunt nemen...

Read more